Op de verjaardag van Mozaika gaat de leiding over in de betrouwbare handen van onze leerlingen.

14 februari, 2022

16 februari wordt Mozaika 20 jaar. We hebben een jubileum!

Het grote jubileumfeest is gepland voor juni.  En veel interessante projecten en schoolevenementen worden ook getimed om samen te vallen met deze datum. Maar wat staat “Mozaika” dan aanstaande zaterdag te wachten, direct op de verjaardag?
Al vele jaren is de traditionele vorm van het vieren van de verjaardag van de school, de Dag van het Zelfbestuur van het Kind. Wat gebeurt er op school op zo’n speciale dag, vraag je je af? Op deze dag nemen middelbare scholieren die met de school zijn opgegroeid en volwassen zijn de verantwoordelijkheid op zich voor alles wat er gebeurt: ze geven lessen, organiseren spelletjes in de pauze, controleren of het rooster wordt nageleefd, lossen geschillen op, maken een muurkrant en proberen vast te leggen wat gebeurt in foto’s en video’s. Op Zelfbestuursdag is het schoolbestuur ook in handen van de leerlingen: zowel de directeur als de plaatsvervangers worden uit hen gekozen. Er zal zeker een perscentrum worden gecreëerd, dat alle gebeurtenissen van de dag zal opnemen en later het voltooide materiaal zal publiceren.

De dag van het zelfbestuur begint traditioneel met een plechtige lineka, waarbij elke klas ter gelegenheid van het jubileum warme woorden zal spreken over de school en haar leiders en leraren. De namen van het interim-bestuur en de jonge leerkrachten zullen  worden aangekondigd. In de regel hangt de feeststemming van de ochtend tot de laatste oproep in de lucht, evenals talrijke kleurrijke ballonnen.
Aan het eind van de dag zullen de jongens hun indrukken delen, met elkaar wedijveren over welke ongewone en interessante leraren ze hadden, hoe leuk en intens de veranderingen waren. Nou, de middelbare scholieren komen na school samen voor een grote lerarenraad om de resultaten samen te vatten. Traditioneel is de coördinator en curator van de Dag van het Zelfbestuur Zaure Zhastalapovna Visser, onze hoofdonderwijzer. Zij is de enige op deze dag met jonge leerkrachten, gidsen en helpers.

Maar hoe zit het met echte leraren? Wat doen ze traditioneel op zo’n feestdag? Als je dacht aan ontspanning en entertainment, dan heb je het mis. Op de verjaardag van de school komen leraren samen om het team te verenigen, interessante onderzoeken uit te voeren, trainingen te geven en nieuwe strategieën te ontwikkelen. Soms ongelooflijke plannen, nieuwe concepten worden in een halve dag geboren, hele bussen met nieuwe ideeën worden gevuld.

Dus deze keer, op 19 februari, op de 20e verjaardag van Mozaika’s verjaardag. We zullen proberen om op deze dag een sfeer van samenwerking, inspiratie en vriendschap te creëren tussen zowel kinderen als volwassenen.  Mozaika is tenslotte één grote familie.

Mozaika nieuws – deel 5

Mozaika nieuws deel 5 staat in het teken van onze mooie stad Amersfoort.Deze keer zullen jonge...

Mozaika nieuws – deel 4

Mozaika nieuws - deel 4Over het schoolgebouw Het Nieuwe Eemland.Video door Valerija Vinogradova,...